Image

DREAD-De Hallen Haarlem, 2013

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

DREAD

FEAR IN THE AGE OF TECHNOLOGICAL ACCELERATION
2013

Curatorenwerkbeurs

De Hallen Haarlem opende het nieuwe seizoen met de internationale groepstentoonstelling Dread – Fear in the age of technological acceleration. De tentoonstelling was samengesteld door Juha van 't Zelfde, winnaar van De Hallen Haarlem Curatorenwerkbeurs 2013. Dread toonde werken in diverse media die op uiteenlopende wijzen angst voor de gevolgen van technologische vernieuwing verbeelden. Met o.a. Micol Assaël, James Bridle, Constant, Laurent Grasso, Roger Hiorns, Thomas Hirschhorn, Jacob Kirkegaard, Jonas Lund, Aditya Mandayam, Trevor Paglen, Sarah van Sonsbeeck en Berend Strik. 

Dread waarschuwt ons voor gevaar

Dread is het onheilspellende gevoel waarmee ons lichaam ons waarschuwt voor mogelijk gevaar. Dit gevoel van dreiging kan door de komst van nieuwe technologieën vliegensvlug om zich heen grijpen. Via sociale netwerken als Facebook en Twitter delen we zowel ons geluk als onze angsten. Deze onmiddellijke communicatietechnologie en de wereldwijde verspreiding van informatie spelen een belangrijke rol bij de vorming én verbreiding van emoties. De angst na de aanslag tijdens de marathon van Boston is vrijwel gelijktijdig voelbaar over heel de wereld. Na 9/11 stond het beeld van de instortende Twin Towers op ieders netvlies gebrand. Sinds die aanslagen hebben overheden veiligheidsmaatregelen verscherpt, die zich echter soms ook tegen ons keren. Hoeveel vrijheid bent u bereid op te geven voor een gevoel van zekerheid? 

Angst als bron voor nieuwe kunst

De tentoonstelling verkende hoe kunstenaars de angst voor een onzekere toekomst aangrijpen als vruchtbare bron voor hun werk. Een aantal werken ging in op de angst voor de schadelijke gevolgen van nieuwe technologieën, zoals het gevoel dat je bespioneerd wordt door drones en of bespioneerd via internet. Soms is dread hierbij zelfs fysiek voelbaar. Andere bijdragen waren meer persoonlijk en poëtisch van aard, en boden hoop om angst te overwinnen. Samen vormden alle werken een overzicht waarin dread als scheppende kracht voor hedendaagse kunst zichtbaar werd.  

Internationale publicatie en uitgebreid randprogramma

De tentoonstelling werd ondersteund door de uitgave van een internationale publicatie door uitgeverij Valiz, Amsterdam (ISBN 978-90-78088-81-3), met bijdragen van onder meer China Miéville, Kevin Slavin, Johan Grimonprez en Thomas Hirschhorn. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast was er een uitgebreid randprogramma, met films, muziek en een symposium. Ook werd bij de tentoonstelling een soundtrack aangeboden. Klik hier voor de playlist.

De Hallen Haarlem Curatorenwerkbeurs wordt mogelijk gemaakt door ruimhartige ondersteuning van de Dr. Marijnus Johannes van Toorn & Louise Scholten Stichting. 

Fotografie: Gert Jan van Rooij

    Date

    7 September 2013 - 24 November 2013

    Location (museum)

    De Hallen Haarlem

    Location (city, country)

    Haarlem, Netherlands

    No related content available

    No related content available

    No related content available

    No related content available