Image

65 Jaar Cobra-SMS, 2012

Image

65 jaar Cobra

2013
Stedelijk Museum Schiedam
Schiedam, Netherlands

CID

1677

‘Knoeiers, kladders en verlakkers’, met deze woorden wordt de CoBrA kunst 65 jaar geleden ontvangen. De experimenten van kunstenaars als Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Corneille, Jan Nieuwenhuijs, Anton Rooskens en Theo Wolvecamp veroorzaakten schandalen en dat was ook de bedoeling.
Tijdens de sobere jaren van de wederopbouw zochten de Experimentelen op hun zolderateliers naar een nieuwe creativiteit. Vol energie stortten ze zich op het zorgeloze experiment, geïnspireerd door de onbekommerdheid van het kind en de rituelen van ‘primitieve volken’. Ze schilderden direct zonder vooropgezet plan.
Op 16 juli 1948 richten deze kunstenaars bij Constant thuis, op de Henri Polaklaan 25 in Amsterdam, de Experimentele Groep in Holland op. In augustus voegt Eugène Brands zich bij de groep. De Experimentele Groep in Holland vormt later dat jaar samen met gelijkgestemde groepen uit Denemarken en België de CoBrA beweging.
Het Stedelijk Museum Schiedam koopt de Experimentelen uit het reguliere aankoopbudget, in de volle overtuiging daarmee een verzameling aan te leggen die representatief is voor de eigentijdse kunst. De collectie die in de jaren 1954-1956 wordt aangelegd is van groot belang voor de geschiedenis van het museum. Het museum kiest op het juiste moment voor de meest spraakmakende kunst van die tijd. De tentoonstelling 65 jaar CoBrA. Vrijheid en Vitaliteit laat zien dat deze ‘knoeiers, kladders en verlakkers’ de kunst vernieuwden.

  Date

  5 January 2013

  Subtitle

  Vrijheid en Vitaliteit

  No other related bibliography items available

  No other related bibliography items available

  No other related bibliography items available

  No other related bibliography items available