Image

 MEER MACHT-De Fundatie, 2014

Image

Image

MEER MACHT

2014
Museum De Fundatie
Zwolle, Netherlands

CID

1686

Vanaf 30 maart 2014 presenteert Museum de Fundatie in Zwolle de expositie Meer macht. Meer macht toont werk van onder anderen Steve McQueen, Ai Weiwei, Anselm Kiefer, Constant, Anri Sala, Yael Bartana, Deimantas Narkevicius, Joseph Beuys en Renzo Martens en draait om de vraag of kunstenaars in deze tijd nog idealen kunnen nastreven. Is er voor kunstenaars nog macht weggelegd? Of is de kunstwereld definitief in de klauwen van het geld beland? Sterker nog, als kunstenaars hun idealen inderdaad kunnen verwezenlijken, zit de wereld daar dan wel op de wachten? Meer macht is samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager, die eerder in De Fundatie de succesvolle expositie Meer licht organiseerde.

Joseph Beuys probeerde het al: politieke macht verwerven. De Duitse kunstenaar en sjamaan predikte hartstochtelijk de revolutie en was tijdens zijn carrière betrokken bij de oprichting van zeker drie politieke partijen. Als kunstenaar leverde hem dat roem op, maar buiten de kunstwereld wist Beuys nooit invloed te krijgen. De tentoonstelling Meer macht gaat precies over deze, nog steeds actuele, kwestie: kan kunst een rol spelen in de maatschappij? Steeds meer kunstenaar willen invloed uitoefenen op de wereld, hun idealisme tonen, de wereld verbeteren. En soms gaat dat ver: het beruchte stilstandsprotest op het Taksimplein in Istanbul werd aangezwengeld door een kunstenaar. Dat steeds meer kunstenaars, variërend van Ai Weiwei tot Renzo Martens, de grenzen opzoeken van wat kunst kan, en mag?

Uiteindelijk gaat Meer macht niet alleen over kunst die de wereld wil verbeteren, maar ook over kunstenaars die zich afvragen wat kunst nog kan betekenen. Kunstenaars als Steve McQueen, Yael Bartana en Gert Jan Kocken zoeken naar een nieuwe verhouding tot de wereld, terwijl ze heel goed beseffen dat ze de kunst ook nodig hebben om in alle vrijheid te kunnen werken. De kunst in Meer macht, kortom, zoekt naar de grenzen van de ideologie, schuift het geven van antwoorden zo lang mogelijk voor zich uit, juist omdat het worstelen en zoeken interessanter werk oplevert dan kunst die een waarheid in pacht lijken te hebben. Welke waarheid dan ook.
 

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Athenaeum Polak en Van Gennep van Hans den Hartog Jager het boek Het streven, Geïllustreerd, 224 pag. Prijs € 19,95.

  Date

  30 March 2014 - 17 August 2014

  Curator

  Hans den Hartog-Jager

  No other related bibliography items available

  Title Year
  Het streven 2014

  No other related bibliography items available

  Title Year
  Collage of Sector Models 1969
  Twee torens 1959