Image

Koen Taselaar, Extended yingyang tittitwister (detail), 2014

The Line Up

2018
Centraal Museum Utrecht
Utrecht, Netherlands

CID

2782

Tekenen is misschien wel de meest toegankelijke kunstvorm die er bestaat. Er zijn weinig mensen op deze wereld die nog nooit een tekening hebben gemaakt. Ook kunstenaars schetsen en tekenen er op los, in de meest uiteenlopende stijlen en vormen. Er valt veel bijzonders te ontdekken op gebied van tekenen binnen het hedendaagse kunstdiscours. Om die reden presenteert het Centraal Museum dit najaar een grootse tentoonstelling over tekenen van 1950 tot nu: De line up.

Dichtbij de kunstenaar

Als medium staat de tekening dichtbij de kunstenaar, en wie met zijn ogen de lijnen aftast die de kunstenaar heeft gezet, bootst als het ware de tekenende hand na. Dat maakt de tekening, die oude discipline, springlevend. Pen, potlood, krijt en stift blijven krachtige wapens voor de verbeelding.

In De line up ligt de nadruk op het tekenen als handeling. Het gaat dus niet zozeer om het resultaat – het beeld – maar meer om hoe er getekend wordt – de werkwijze, het proces van tekenen. Daarin zit een grote diversiteit, en die laat de tentoonstelling zien. Met werk van onder meer Philip Akkerman, Armando, Constant, Florette Dijkstra, Marlene Dumas, Susanna Inglada, Paul Klemann, Natasja Kensmil, Iris Kensmil, Marijn van Kreij, Mark Manders, Erik Odijk, Mathias Poledna, Anna Ridler, Jan Schoonhoven, Mounira al Solh, Evelyn Taocheng Wang, Koen Taselaar & Michael Tedja.

De diversiteit van tekenen

Het Centraal Museum heeft een bijzonder rijke collectie tekeningen van de twintigste eeuw, die ook in het nieuwe millennium met regelmaat wordt uitgebreid. De collectie vormt de basis voor een tentoonstelling die de grote verscheidenheid van tekentechnieken, gedachtegangen en beelden laat zien. Bovendien toont De line up hoe kunstenaars vandaag de dag met het tekenen omgaan. Lokaal, nationaal en internationaal opererende talent wordt samengebracht. Er wordt zowel werk van jonge en beginnende als van ervaren en gearriveerde kunstenaars getoond.

De afgelopen jaren zijn er regelmatig tentoonstellingen geweest waarin tekeningen geordend naar typologie, herkomst, techniek, of beeldtaal werden gepresenteerd. Het Centraal Museum kijkt juist naar de breedte van het veld. Veel liever verbazen we ons over de rijke diversiteit van het fenomeen tekening, en willen we dat met het publiek delen. De tentoonstelling worden gecureerd in samenwerking met de Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen (1954).

De line up is van 22 september tot en met 18 november 2018 te zien.

  Date

  22 September 2018 - 18 November 2018

  Curator

  Robbie Cornelissen

  Subtitle

  De kracht van tekenen

  No other related bibliography items available

  No other related bibliography items available

  No other related bibliography items available