Image

Klee en Cobra-Cobra museum, 2012

Klee + Cobra

2012
Cobra Museum voor Moderne Kunst
Amstelveen, Netherlands

CID

1673

"Sinds Paul Klee zijn alle kunstenaars autodidact."
- Pablo Picasso

Het indrukwekkende oeuvre van Paul Klee (1879-1940) getuigt van een ongekende experimenteerdrift. In 1948 maakte Nederland voor het eerst kennis met zijn werk.
In het Stedelijk Museum Amsterdam vond toen een legendarische tentoonstelling van de Zwitserse kunstenaar plaats. Pers en publiek raakten betoverd door de wereld van Klee. Tegenwoordig is het werk van de moderne meester in Nederland zelden te zien. Met Klee en Cobra. Het begint als kind komt daar begin 2012 verandering in. Deze omvangrijke tentoonstelling toont de wederzijdse fascinatie van zowel Klee als de Cobra kunstenaars voor de wondere verbeeldingswereld van het kind In totaal zijn ruim 130 topstukken van Paul Klee en 120 hoogtepunten van Cobra met werk van onder meer Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Asger Jorn en Pierre Alechinsky bijeengebracht uit internationale collecties. De presentatie laat de overeenkomsten en verschillen tussen Klee en Cobra zien, zowel in hun werkwijze als in hun opvattingen over de rol en betekenis van het kind. Er staan vijf thema’s centraal: verbeelding van het kind, fantasiedieren, acrobatiek, maskers, agressie. De bezoeker ervaart hoe zowel Paul Klee als de generatie van naoorlogse Cobra kunstenaars de belevingswereld van kinderen vertaalden in een radicaal nieuwe kunst, die tot op de dag van vandaag kleurrijk, expressief, spontaan, rauw en puur is.

Klee en Cobra kwam tot stand in samenwerking met het Zentrum Paul Klee in Bern en het Louisiana Museum of Modern Art in Humlebaek.

Tentoonstellingscatalogus
Bij Ludion verschijnt de catalogus Klee en Cobra. Het begint als kind. Auteurs: onder meer Michael Baumgartner, Jonathan Fineberg, Willemijn Stokvis. Vormgeving: Brigitte Slangen. ISBN: 978-94-6130-043-0. Prijs: € 27,90.

Tevens verkrijgbaar in het Engels en Duits (Hatje Cantz Verlag). Prijs: € 39,80.

  Date

  28 January 2012 - 22 April 2012

  Subtitle

  Het begint als kind

  No other related bibliography items available

  Title Year
  Klee en Cobra 2012
  Klee and Cobra 2011
  Klee und Cobra 2011

  No other related bibliography items available